Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Εξαρτήσεις


"Αν οι πυρκαγιές εκδηλωθούν σε διαφορετικά σημεία, ο Θεός να βάλει το χέρι του", είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής on camera το πρωί Αν αυτό είναι το know how τότε τη βάψαμε.

Μιλώντας για know how, είχα μια συζήτηση το πρωί με μια φίλη μου εναλλακτική, ξέρετε απ' αυτές με τα αέρινα καφέ φουστάνια και την παλαιστινιακή μαντίλα απ' τα zara, που μου λεγε ότι σε μια ιδανική κοινωνία θα ήταν όλα ελεύθερα. Όταν της είπα πως συμφωνώ με το όραμά της αλλά προς το παρόν αυτό παραμένει μια ουτοπία, τουλάχιστον μέχρι να κάνουμε μια σειρά από βήματα που θα μας φτάσουν πιο κοντά στην ουτοπία, άρχισε να πετάει τα γνωστά γκεβαρικά τσιτάτα. Κατάλαβα λοιπόν ξανά ότι οι αριστεροί μπορεί να έχουν στόχους, δεν έχουν όμως know how.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε απ' τις εξαρτήσεις. Τσιγαριλίκια, χάπια, τσιγάρα και αλκοόλ. Η φίλη μου επέμενε ότι αν θέλουμε να λέμε ότι αύριο έχουμε δημοκρατία θα έπρεπε από αύριο να τα κάνουμε όλα ελεύθερα. Είναι η ίδια που μου είχε πει ότι είναι σκάνδαλο που τα τσιγάρα πωλούνται ελεύθερα γιατί οι κυβερνήσεις τα κάνουν τακίμια με τις πολυεθνικές και βγάζουν τα κέρατά τους από τους φόρους. Μίλησε για δικτατορία των πολυεθνικών και γι' άλλα επαναστατικά. Κατάλαβα λοιπόν ξανά ότι οι αριστεροί μπορεί να μην έχουν το know how για την ουτοπία, όμως έχουν το know how για την κωλοτούμπα.

Αν λοιπόν από αύριο ήταν όλα ελεύθερα, με τα μυαλά που κουβαλάμε τώρα, τι ακριβώς εικόνα θα υπήρχε στους δρόμους; Πασόκοι να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα όπλα τους για να σκοτώνουν Νεοδημοπράτες εμπνευσμένοι απ' τους πύρινους λόγους του Γιωργάκη, φασισταυγίτες να κυνηγάνε τη φίλη μου την εναλλακτική η οποία μαστουρωμένη θα παραπατούσε μες στη μέση του δρόμου και άλλες ιστορίες για αγρίους.

Να το ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της απόλυτης ελευθερίας. Απλώς η απόλυτη ελευθερία που θέλουμε δε μπορεί να συμβαδίζει με την απόλυτη μαλακία που έχουμε. Ας διαλέξουμε. Οι άλλοι διάλεξαν για μας την απόλυτη μαλακία. Εμείς;

2 σχόλια:

  1. Όταν ξαναδείς τη φίλη σου με το γνωστό μαντίλι, πες της την εξής ιστορία:

    Αβάνα, λίγο μετά την επανάσταση. Σε μια παρέα ήταν ο Fidel Castro και αρκετοί ακόμα σύντροφοί του και μιλούσαν για τον Ernesto Guevara. Κάποιος λοιπόν είπε ότι ο Ernesto είναι ο τέλειος άνθρωπος. Προφανώς αναφερόταν στην προσφορά του, τον αγώνα του κλπ κλπ.
    - Σχεδόν τέλειος, πετάχτηκε ο Fidel. Όλοι τον κοίταξαν περίεργα και εκείνος συμπλήρωσε:
    «Του λείπει η πονηριά».

    Αυτά για την ελευθερία και τους ιδανικούς ανθρώπους που θα κληθούν να την απολαύσουν.

    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή