Έλειπα για τις καλοκαιρινές, μικροαστικές διακοπές μου γι' αυτόι και οι δύο - μάξιμουν τρεις - αναγνώστες μου έπεσαν σε κατάθλιψη. Λείπωντας από την έδρα μου έμαθα ότι μια καλοκαιρινή μέρα είναι τέλεια όταν ο ήλιος λάμπει, το αεράκι φυσάει, τα πουλιά κελαηδούν και η μηχανή του γκαζόν είναι χαλασμένη.. Σας εύχομαι λοιπόν τέτοιες καλοκαιρινές μέρες με χαλασμένες μηχανές του γκαζόν, μακριά από εξοχικά στις Χαλκιδικές, μακριά από πολυσύχναστες παραλίες που έχουν περισσότερους δημοσιογράφους του star παρά λουόμενους και μακριά από "τριήμερα δροσιάς" και άλλα κλισέ.
Στην επόμενη ανάρτηση φψτογραφίες από τας διακοπάς μας εις τας Ευρώπας. Μέχρι τότε, το μόνο που σας λέω για να πάρετε μια ιδέα είναι ότι the coldest winter I ever spent was a summer in Germany - που έλεγε κι ο Mark Twain.
Update:
Είδα το άρθρο του Πανούτσου για την παραφιλολογία γύρω απ' το αν ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι - θεμελιώδους σημασίας ζήτημα για έναν μικροαστό, κι δε μπόρεσα παρά να αναδημοσιεύσω ένα μικρό απόσπασμα:
Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι το «Apollo 11» πράγματι προσεληνώθηκε. Με τους Σοβιετικούς να παρακολουθούν κάθε κίνηση στο Διάστημα και τον Ψυχρό Πόλεμο σε εξέλιξη, οι Αμερικανοί δεν θα διανοούνταν να επιχειρήσουν μαϊμουδένια προσελήνωση. Ενα τμήμα όμως των βιντεοταινιών που βλέπουμε πιθανότατα να είναι μαϊμουδεμένο. Οι υποψίες προκύπτουν όχι μόνο από τον κυματισμό της σημαίας, τους ανεξήγητους πολλαπλούς ίσκιους των αστροναυτών, τις αμφιβολίες για το ποιος έκανε τον κάμεραμαν και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. Η εξήγηση είναι ότι δεν υπήρχε λόγος να διακινδυνεύσουν οι Αμερικανοί ένα εγχείρημα που δεν θα αποτυπωνόταν άρτια οπτικά, ενώ με μια καλή σκηνοθεσία θα μπορούσε να είναι και ωραιότερο και να έχει γίνει. Οι υποψίες ενισχύονται από το ότι οι αυθεντικές ταινίες σβήστηκαν, με τη NASA να δηλώνει ότι αυτό έγινε τη δεκαετία του '70 για να εξοικονομηθούν χρήματα με την επαναχρησιμοποίησή τους. Εντάξει, ρε παιδάκι μου, να το σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, αλλά αν για το Παναθηναϊκός – Πενιαρόλ που για τους ίδιους λόγους σβήσανε στην ΕΡΤ δεν σταματάμε να μουρμουράμε, τι θα πρέπει να κάνουν οι Αμερικανοί που υποτίθεται ότι τους σβήσανε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία τους; Μιλάμε για 45 ταινίες σε μπομπίνα που δεν στοιχίζουν ακριβώς εκατομμύρια και με την προσελήνωση να έχει από την αρχή δημιουργήσει θεωρίες συνωμοσίας στο κατά πόσο έγινε... «If something sounds like a lie most probably is», λέει μια αμερικανική φράση που λατρεύω. «Οταν κάτι ακούγεται ψέμα, πιθανότατα είναι». Από εκεί και πέρα άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί κατέστρεψαν τα αυθεντικά tapes της προσελήνωσης για οικονομία. Μόνο που η προσελήνωση θυμίζει λίγο «Δραπέτες του Μπούλκες». Και οι δύο ταινίες προβλήθηκαν σε μια εποχή που η αλήθεια έχανε μαρς από την προπαγάνδα, κανένας δεν είχε όρεξη να τραβιέται με αναλύσεις, αλλά σήμερα μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε σαν λογικοί άνθρωποι. Ευτυχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου